Начало Перник Култура Празничен концерт по повод 115 години Духов оркестър Перник

Празничен концерт по повод 115 години Духов оркестър Перник

105

На 2 ноември от 18.00 ч. в Малкия салон на Двореца на културата ще се състои концерт „ПРАЗНИК В ГРАОВО“ по повод 115 години Духов оркестър град Перник.

История на Духовия оркестър започва през 1902 година, когато „Мини Перник” поставят началото на духовата музика в нашия град. Чешки и български капелмайстори изграждат уникален за времето си състав, който става основа за музикалната традиция на гр. Перник.

Духовият оркестър е устоял на времето благодарение на публиката и нейната потребност от музиката , създадена и изпълнена от оркестъра.

През 1911 година е записана дългосвиреща плоча с изпълнения на оркестъра, която е притежание на частен колекционер. Първите изяви са Великденски концерт, вечеринки, разнообразни тържества, общоградски празници, периодични концерти в парка. Духовната атмосфера на Перник започва да се променя. Духовата музика внася колорит в работническото селище. Тя звучи бодро, мажорно, вдъхва оптимизъм, ентусиазъм. Постепенно се утвърждава името “Духов оркестър”. Следват диригенти като капелмайстор Кубичек, Венцислав Кауцки, Александър Миладинов, Асен Карастоянов и др. Едни от последните диригенти са Никола Тонев, Райчо Христов, Александър Видлишки, Георги Мирчев, Андрейко Вълев. Духовият оркестър днес е гордост за град Перник, устоял на времето и съхранен от предишните и настоящи музикални творци.

От 1995 до 2007 година диригент на Духовия оркестър е маестро Христо Тонев. Почти всички оркестрации и композиции за оркестъра са създадени от него. Днес репертоарът на оркестъра е изключително богат. Той включва класически пиеси от български и световни автори, народни песни, характерните за духов оркестър маршове и хора, евъргрийни, джаз.

От 2008 година диригент на Духов оркестър – Перник е Трифон Трифонов. Под негово ръководство е записан първият компакт диск на оркестъра “Волни тромпети”.

Оркестърът участва в множество форуми в страната и чужбина. В програмата му са включени ежемесечни концерти с гостуващи солисти, общообразователни концерти, предназначени за детска аудитория, участия в общоградски тържества, поетично – музикални вечери. С тези изяви Духовият оркестър на град Перник допринася за обогатяване културния живот на перничани.