Начало Политика През лятото започва подмяната на водопровода в Драгичево

През лятото започва подмяната на водопровода в Драгичево

25

През лятото започва подмяната на водопровода в пернишкото село Драгичево . Това обяви кметът му Виктор Викторов. Той обясни, че това се случва благодарение на отпуснатите от Министерския съвет 1,5 млн. лв.
„Най-проблемните трасета ще бъдат подменени. Това е трасето от резервоарите до селото, трасето, което минава през дворовете и под къщите на хората. Имаме един нов квартал, който се развива в Драгичево – трябва да го захраним, защото там няма никакво водоподаване. При гарата има още едно трасе, което минава под къщите и трябва да го обновим. Под автокъщите също минава водопровода – там трябва да го изнесем и подменим“, посочи Викторов.  
Кметът обясни, че това не са първите действия по подмяната на водопроводната мрежа, която в долната част на селото е с етернитови тръби.
„По водопровода работим от 4-5 години, но поетапно. Още отпреди единият ни каптаж е в много окаян вид. От там до селото водопроводът е етернитов, постоянно ни прави аварии“, заяви той.
По думите му в момента се разработва проекта за трасетата, чиито тръби ще бъдат сменени, а през лятото се очаква да започнат и същинските дейности.
„Надявам се това лято да почнем и се надявам даже и да свършим. Мисля че ще го почнем, дано да го свършим до края на годината. Ще работим до края на средствата“, увери Викторов.
Той добави още, че в последните две години се е изпълнявал и първият етап на канализацията, и където тя е минала са подменили и тръбите на ВиК.

 Община Казанлък ще търси финансиране за по-добро качество на водата в гр. Шипка
Община Казанлък ще кандидатства за безвъзмездна помощ за финансиране на проект за осигуряване на вода с по-добро качество за питейно-би…
„По пътя за Рударци цялото трасе е сменено и разликата е огромна.  Качеството на водата е съвсем различно, няма ги авариите, няма ги загубите, налягането е друго“, коментира кметът.
Той каза още, че в капиталовата програма на община Перник са заложени средства и за ремонта на три улици в Драгичево, които тази година се очаква да се реализират.
„Заложена е направата на улиците – ул. „Васил Априлов“, „Мария Луиза“, „Александър Боянов“ и ул. „Рударска“, посочи той.
Наред с това ще бъдат запълнени и дупките, които са се отворили след зимата по пътищата в селото. Предстои изграждането на учебна стая на открито и спортно футболно игрище с изкуствена трева.