Начало Перник Култура Престилки от шест етнографски области показват на изложба в Перник

Престилки от шест етнографски области показват на изложба в Перник

43

Престилки от шест етнографски области ще бъдат показани на изложба в Перник. Те са събирани в продължение на шест месеца от Елена Димитрова – художествен ръководител на женска фолклорна певческа група „Седмошарица“ към читалище „Нови хоризонти“, съобщиха от културната институция.
Общото във всички престилки е червеният цвят, за да гони лошото и „да не хващат очи“, коментира Димитрова. Връзват се по различен начин, изработени са от разнообразни материи – памучни, фъкани, със сърма, от брилянтин и др. Пиринските и родопските са по-дълги, защото горната дреха е по-дълга, а там, където се носят сукмани и литаци са по-къси, обясни Димитрова. Има и само черно-бели престилки, които се ползват за месене на козунаци, погачи и др. При тях няма цветове и различни мотиви. Понякога престилката играе ролята на торбичка. Бабата я слага, отива в градината и в нея може поставя набрани домати и краставици, или шепа жито.
Експозицията е под надслов „Престилка, опрежка, фута…“ и ще бъде открита на 23 април в Регионалния исторически музей в Перник.

Сподели
Предишна статияОще един спипан в Пернишко да си вади документи по време на карантина
Следваща статияОбщина Перник започва изплащането на възнагражденията на членовете на СИК-те