Начало България Прокуратурата ще разследва бивши болнични шефове

Прокуратурата ще разследва бивши болнични шефове

73

Бивши болнични директори ще бъдат разследвани от прокуратурата. Това заяви пред NOVA говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че са проверени за безстопанственост 329 договора в 13 болници.

„Навсякъде е установен порочният модел „болница в болница”, който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки“, сподели Арнаудова. Тя обясни, че ще бъдат разследвани всички договори, сключвани в инкриминирания период от време.

„Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона”, обясни говорителят на главния прокурор и допълни, че има сключени договори още през 2012 г., както и деяния, извършени през 2014 и 2015-а.

„Поради тази причина при наличието на доказателства ще бъдат повдигнати обвинения и на бивши ръководители на лечебни заведения, които са извършвали престъпления“, категорична беше Румяна Арнаудова.

Избори 2021
Decorr