Начало Политика Проф. Асен Балтов: Уволниха ме след две операции

Проф. Асен Балтов: Уволниха ме след две операции

25

След 21 години работа в „Пирогов“! С тези думи бившият директор на най-голямото лечебно заведение за спешна медицина у нас обяви в социалните мрежи, че е отстранен.

Проф. Асен Балтов е отстранен в първия си работен ден, след прекъсване заради здравословни проблеми. Хирургът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си Иван Поромански, който му е съобщил, че „не може и не иска да работи с него“, обясни той пред Dariknews.bg.

Според Балтов решението на ръководството е било очаквано от него. Той ще си почине до октомври, а след това ще реши как да продължи професионалния си път.

Във Фейсбук началникът на Клиниката по неврохирургия Николай Габровски нарече уволнението на Балтов позорна история. „Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили“, написа той.

В здравното министерство не знаят

Малко по-късно от Министерството на здравеопазването обясниха, че при тях не е постъпвала такава информация. От ведомството посочиха, че трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала и те нямат никакво отношение по тези въпроси.

Поради големия обществен интерес обаче, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански.

От „Пирогов“ потвърдиха

От УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ потвърдиха, че проф. д-р Асен Балтов е уволнен и то дисциплинарно от длъжността „лекар, ортопедия и травматология“, считано от утре. От лечебното заведение уточниха, че мотивите за прекратяването на договора му са записани в заповедта, с която Балтов вече е запознат. Така не става ясно какви са нарушенията, довели до уволнението