Начало България Радев: Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани с...

Радев: Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани с равни права

34

Знак за цивилизоваността на обществото е отношението към хората, които поради една или друга причина са поставени в неравностойно положение и е дълг на държавните институции да работят за създаването на равни възможности за заетост, образование и здравна грижа. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на Националната организация „Малки български хора“ по повод 25 октомври – световен ден за информираност по въпросите на хората с нисък ръст.

Представителите на сдружението благодариха на Румен Радев за доброто сътрудничество и съпричастността на президентската институция към проблемите на хората с нисък ръст в България. В България да бъде създаден център, адаптиран към нуждите и проблемите на хората с нисък ръст, призова по време на срещата президентът на „Малки български хора“ инж. Светослав Чернев. По думите му страната ни трябва да използва опита на държави като Германия и Испания, а институциите да подпомогнат изграждането на подобен център, който ще улесни намирането на работа, предоставянето на лечение и рехабилитацията на хората с нисък ръст. „Убеден съм, че това е обща кауза, както за хората с нисък ръст, така и за всички отговорни институции и българското общество“, подчерта държавният глава. Президентът се ангажира да бъде домакин на редовни срещи с представители на организациите на хората с увреждания.

Представителите на сдружението запознаха Румен Радев със своите идеи за адаптация на жилищната среда и на работните места към потребностите на малките хора в България. През 2018 г. страната ни ще поеме председателството на Съвета на ЕС и според инж. Чернев това е добър повод да бъдат поставени на дневен ред и проблемите на малките хора в Европа.

Източник – Блитц

Избори 2021
Decorr