Начало България Разкриха коя ваксина действа най-добре срещу Делта варианта на Covid-19

Разкриха коя ваксина действа най-добре срещу Делта варианта на Covid-19

55

Делта вариантът съвсем скоро ще измести доминиращия в Европа Алфа вариант на коронавируса. Делта вариантът е много по-силно заразен. Характерното е, че обхваща по-младата възраст до 50-годишна възраст и по-рядко възрастните хора. Началните симптоми са различни от Алфа варианта: няма липса на обоняние и вкус, протича като грипна инфекция с хрема, много слаба кашлица, температура“, посочи специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Най-добрата ваксина срещу Делта варианта е тази на Pfizer, която осигурява 96% защита, а на второ място е тази на Moderna, която осигурява 93% защита, стана ясно от думите на специалиста по клинична имунология.

„Това е вирус, който беше непознат до този момент. Трябва да се каже, че изследванията продължават, но не можем да кажем, че сме „опитни зайчета“, защото техническият прогрес е толкова напреднал. Методите са на високо ниво, така че можем да бъдем сигурни, че са изпробвани“, категорична е проф. д-р Фани Мартинова.

Сподели
Предишна статияНовозаразените с коронавирус с нов скок за денонощие
Следваща статияДомусчиев за службен министър: Не става за чеп за зеле!