Начало България Реални ситуации на пътя ще тестват рефлексите и знанията на бъдещите шофьори

Реални ситуации на пътя ще тестват рефлексите и знанията на бъдещите шофьори

39

Реални ситуации на пътя ще тестват рефлексите и знанията на бъдещите шофьори, които с мишката на компютъра ще трябва да реагират и да отбелязват опасностите на пътя. Такива  промени в теоретичния изпит на шофьорите подготвят от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Промените в изпита трябва да влязат в сила след приемане в сила на новия Закон за водачите на моторни превозни средства. Очаква се нормативният акт да бъде качен за обществено обсъждане, преди да влезе за гласуване от депутатите, обявиха от бившата ДАИ. В бъдещите листовки те ще са 20 въпроса, но към тях ще са добавят до три клипа с продължителност до 3 минути. Изпитваните ще бъдат поставяни в различни реални ситуации, заснети на видео. А освен знанията им ще бъдат оценявано и времето им за реакция.

В практическото обучение също са предвидени промени. На нови площадки, разграфени с конуси, бъдещите шофьори ще изпълняват елементи. Целта е кандидатите да се учат повече на маневриране и да свикват с габаритите на автомобила, преди да стъпят на пътя. В промените са заложени и повече часове за кормуване и управление на автомобила на скоростен път.