Начало България Решено е! Строгите мерки влизат в сила от петък

Решено е! Строгите мерки влизат в сила от петък

400

С два месеца се удължава епидемичната извънредна обстановка в България. От петък до 21 декември се преустановяват всички присъствени часове от 1 до 12 клас. Прекратяват се всички учебни занятия и в университетите. Спират се посещенията в детски градини и ясли. За новото затягане на мерките съобщи днес здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. 

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки на храна за дома или офиса. Преустановяват се посещенията в търговски центрове и тези от тип мол. Изключение се прави за офисите на услуги и хранителните магазини вътре в големите обекти. 

„Не налагаме вечерен час, няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите за територията на Европейския съюз и други наши съседни държави“, обяви министър Ангелов.

Преустановяват се още конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия. Театрите ще работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване. А тържествата ще са с не повече от 15 души.

Спират се и плановите операции. Трансплантациите ще продължат, също така процедурите по ин витро и др.

От Националния оперативен щаб подчертаха, че целта е да се намали напрежението върху здравната система. Стана ясно обаче, че резултатът от взетите мерки ще се види след няколко седмици. 

Новите мерки бяха лансирани още в понеделник, като стана ясно, че след обсъждане с премиера Бойко Борисов и правителството ще се вземе крайното решение.