Начало Политика Румен Гечев: 30 млрд. лв. се крадат със сивата икономика

Румен Гечев: 30 млрд. лв. се крадат със сивата икономика

48

БСП ще търси подкрепа от всички парламентарно представени партии за вота на недоверие. Артитметиката не е в наша полза, но в хода на дебатите ще покажем кривиците на правителството и ще поискаме да коригира политиката си в сектори, където прави грешки.

Това каза в предаването „Офанзива“ по Канал 3 депутатът от БСП Румен Гечев. По думите му твърденията на ГЕРБ, че с вота на недоверие БСП саботира българското председателство на Съвета на Европейския съюз, са несъстоятелни. Някой иска индулгенция за европредседателството, заяви социалистът.

Той изчисли, че у нас 30% от БВП се краде чрез сивата икономика – става въпрос за около 30 млрд. лв. Крупни кражби има и в обществените поръчки, добави депутатът. Прогресивното облагане го бяхме предложили още по времето на кабинета „Орешарски“. Тогава премиерът не беше съгласен с това. 90% от страните по света имат прогресивен данък, само 3-4 страни като Монголия и Киргизстан са с плосък данък. Няма напреднали страни, които да са с плосък данък, обясни Гечев. Ние предложихме 28% за хора, получаващи над 1500 лева, а тези с минимален доход да не плащат нищо, но за тези, които получават над 1500 лева, плавно да се увеличава. Скалата беше петстепенна. Аз не подкрепям сега тази скала, тя ще доведе до бюджетен дефицит, каза още Румен Гечев.

Източник – Novini.bg

Избори 2021
Decorr