Начало Отдих Развлечения Световен ден на дъвката днес

Световен ден на дъвката днес

41

На 23 септември 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си „еластичен“ бонбон, който е предназначен за дъвкане, а не за ядене.

Това се смята за първата съвременна дъвка в света, която днес празнува своя 172-и рожден ден.

В периода 4000 – 3500 г. пр. Хр. хората дъвчели брезова смола, за да лекуват инфекции на устната кухина. Древните гърци пък използвали смолата от мастиковото дърво, а маите дъвчели дъвка, направена от сока на саподилово дърво.

Първият патент за дъвка получава Уилям Семпъл през 1869 г. Той е заболекар от Охайо.

Първата дъвка за балончета е създадена през 1928 г. от Уолтър Димар. Тя е плод на чиста случайност, а цветът й е розов, тъй като създателят й използва единствения оцветител за храна, с който разполага

 Сингапур дъвките са забранени. В тази страна не бива да влизате с пакетче дъвки, не бива да дъвчете такива в асансьора и да я плюете на тротоара. Ако не се откажете от тази практика своевременно, ви грози глоба от 500-1000 долара.

Дъвченето на дъвка след всяко хранене в продължение на 10-15 минути ще спомогне за поддържането на здрави зъби и дъвкателни мускули в добра форма, основното е да изберете дъвка с минимално количество захар и багрила, според лекарите.

Учените разбиха мита, че на дъвката й трябват цели седем години, за да се смели в стомаха ви. Вярно е, че тя съдържа до 30% вещество, което е несмилаемо, но това не означава, че тя е по-трудна за храносмилане, отколкото всяка друга храна, а лепливостта не създава проблеми, когато става дума за преминаване през храносмилателната система. Всъщност, дъвката ще се изхвърли заедно с всичко останало, което сте погълнали.

източник profit.bg

Сподели
Предишна статияВ изцяло обновена сграда учат децата в Рударци
Следваща статияКъм момента не се предвиждат по-строги мерки заради Covid 19