Начало България Сериозен инцидент в АЕЦ „Козлодуй“! Има загинали и ранени

Сериозен инцидент в АЕЦ „Козлодуй“! Има загинали и ранени

529
Снимка: Trafficnews.бг

Загинали и ранени работници при инцидент в ДПРАО „Радиана” на територията на АЕЦ „Козлодуй”. По предварителна информация те са служители на външна фирма.

Двама души са загинали и още двама са в тежко състояние след инцидент, случил се  преди обяд днес на площадката на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци. До момента и предвид предстоящите следствени действия все още няма допълнителна официална информация по случая, съобщават от ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Двамата загинали са служители на външна фирма, работила в шахта на площадката на хранилището, когато над главите им се откъсва метална шайба и ги оставя на място.

По неофициална информация версиите са две: паднали железа или паднал кран върху работниците. Единият от ранените е прегледан и освободен за домашно лечение. Другият е в тежко състояние в плевенската болница.

Ето и официалното становище от АЕЦ „Козлодуй“:

На площадка „Радиана” се изгражда национално хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, уточняват от ДПРАО. Изпълнител на строителните дейности на площадката е германо-българския консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци”. Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г. От 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката, пишат още от ДПРАО. Оттам изказват съболезнования на близките на загиналите.