Начало Политика Скъсаната дига на шламохранилището в кв. „Калкас“ вече е укрепена и запушена

Скъсаната дига на шламохранилището в кв. „Калкас“ вече е укрепена и запушена

202

Скъсаната дига на шламохранилището в кв. „Калкас“ вече е укрепена и запушена. Това се случи благодарение на бързата реакция и координация на правителството,местната власт и отговорните институциите в града.Това заяви областният управител на Перник инж. Емил Костадинов , който заедно с министрите Емил Караниколов, Младен Маринов и Емил Димитров, гл. комисар Николай Николов, народните представители и кметовете на община Перник и кв. „Калкас“ отидоха на място веднага след получаването на сигнала.
Според областния управител няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Той уточни, че тези дни ще се укрепят стабилно бреговете на хранилището и на този етап, за да няма отпадъци, топлофикационното дружество ще премине на извънреден режим. Шламохранилището е собственост на ТЕЦ „Република“.
„Към момента е уведомен и главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия и предстои да бъде напълно изяснена ситуацията .
Органите на реда ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и заплахата за местното население“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
„Проблемът на шламохранилището е,че е стигнало до капацитет над 100 процента. Което означава, че ако продължи работа по този начин и има валежи, това може да създаде нова опасност след няколко дни. Затова единственото решение в момента е да се работи на газ и да не се вкарват повече отпадъци и вода, за да не се стига до такива инциденти“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов .
„Следствието е тук, органите на реда са тук. Те ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол, най-малко да се наблюдава това състояние, защото това не е от днес или от вчера. Вероятно е имало някакво оттичане и съответно ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на това съоръжение“, посочи още министърът на околната среда и водите Емил Димитров.
На място бяха и експерти от РИОСВ, които ще направят анализ за състоянието на водата, защото към момента водата слиза към река „Струма“.