Начало Политика Снимката на годината: Живот без крайници за сирийски баща и неговия син

Снимката на годината: Живот без крайници за сирийски баща и неговия син

37

Снимка на сириеца Мунзир ал-Назал и неговия 5-годишен син беше отличена с първо място на годишните Международни фотографски награди Сиена.

Мунзир ал-Назал губи крака си, след като е ранен при бомбардировка на пазар в Идлиб, а синът му Мустафа е роден без крайници. След бомбардировките семейството, което има три деца, бяга в Турция.

Снимката е дело на турския фотограф Мехмет Аслан и беше избрана за снимка на годината сред хиляди други.

„Момчето винаги има много енергия. Изглежда бащата се е предал”, казва фотографът пред „Вашингтон пост“, като се надява с кадъра да успее да помогне на Мустафа, за да му бъдат осигурени специални електронни протези.

Аслан срещнал бащата и момчето в Южна Турция, близо до границата със Сирия, където семейството живеело в магазин. Те се местят в Турция с надежда да помогнат на най-голямото си дете, което има нужда от медицинско лечение. Специалните протези обаче не могат да бъдат намерени в Турция.

5-годишният Мустафа е роден със синдрома на тетра-амелия. Смятат, че причина са лекарствата, които майка му е трябвало да взема, докато е била бременна, след като е била обгазена с нервнопаралитичен газ по време на войната.

Бащата разказва, че е много весел, непрекъснато се смее и е много, много умен.

Преди три години семейството бяга от Идлиб – последния бастион на ислямистките бунтовници, подложен на атаки от правителствените сили. Тази част на Северна Сирия е осеяна с лагери, претъпкани с бежанци, които преминават към Турция.

Фотографът Мехмет Аслан се надява, снимката да повлияе на отношението на хората към бежанските общности в Турция.

Фотографията е наречена „Трудността на живота“. Журито на конкурса вече я определя като „емоционално силна“. Тя ще бъде представена с други снимки на изложба в Италия този месец.

„Снимката достигна до света. От години се мъчим гласовете ни да бъдат чути, за да помогнем при лечението на Мустафа. Бихме дали всичко, за да му дадем по-добър живот“, каза майката на момчето Зейнеб.