Начало Политика Среща на балканската камерна музика в Перник

Среща на балканската камерна музика в Перник

14

Перник е домакин на първата среща на балканската камерна музика. Музикалното събитие е под мотото „Духовни мостове” и ще се състои в Двореца на културата.

Първата среща на балканската камерна музика е най- значимото събитие от програмата на провеждащите се ежегодно в Перник ноемврийски музикални дни. Тя трябваше да се състои на 24 ноември, но заради обявения национален траур след трагедиите в село Рояк и на автомагистрала „Струма“, бе отложена за неделя. Инициативата се реализира в партньорство от Съюза на българските композитори и Община Перник, като идеята е тя да стане ежегодна.

И тази година започваме с музика от четири балкански страни.Това са Албания, Гърция, Турция и България. Като домакин България ще има двама автори, каза диригентът на камерен оркестър „Орфей” Райчо Христов.

В програмата ще бъдат представени произведения на албанския композитор Танас Чачи, гръцкия му колега Костас Вароцис, Йосджан Сьонмез- Турция и българските композитори Йордан Гошев и Михаил Пеков. Техни произведения ще прозвучат в изпълнение на камерен оркестър „Орфей”, струнен квартет „Фрош”, пианиста Иван Керековски и цигуларя Йосиф Радионов.

Програмата е пъстра и интригуваща и това е едно великолепно начало, подчерта Христов.

Избори 2021
Decorr