Начало Политика Стартира трета фаза на имунизацията у нас

Стартира трета фаза на имунизацията у нас

22

Започна имунизацията с ваксината на Oxford/AstraZeneca, като първите 28 800 дози пристигнаха късно вчера.  В болница „Пирогов“ ваксинирането стартира, като сред инжектираните беше и представител на Централната избирателна комисия. Малко по-късно ще бъдат направени имунизации и в „Александровска“ болница.  Днес ваксинирани ще бъдат и служители на „БулБио“, тъй като те са отговорни за приемането, съхранението и разпределянето на ваксините, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

С началото на третата фаза ще бъдат ваксинирани представители на избирателните органи – ЦИК, СИК и РИК, които ще подготвят изборите за 4 април. Богдан Кирилов заяви, че се обмисля да не се пази втората доза, защото се очакват големи количества през следващите седмици. В рамките на следващия един месец рязко ще скочи броят на ваксинираните. Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов заяви, че до месец може да имаме до 300 000 ваксинирани.

Предимството на ваксината на Oxford/AstraZeneca е, че тя може да се съхранява при температурен режим в обикновен хладилник. Интервалът на поставяне на двете дози е много по-голям, отколкото при другите препарати – между 4 и 12 седмици. Нейната ефективност е между 60% и 92%.

В Европа продължава дебатът дали ваксините на Oxford/AstraZeneca са подходящи за хората над 55-годишна възраст. Вчера изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза, че дискусиите по темата продължават в ЕС. „През следващата седмица ще имаме по-ясни и категорични указания. Анализираме информацията не само от Общността, но и от Великобритания. През следващите дни ще има указания и от наша страна, защото искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави“, подчерта Кирилов.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna.  

Избори 2021
Decorr