Начало Перник Култура Сурва отново покори сърцата на перничани (СНИМКИ)

Сурва отново покори сърцата на перничани (СНИМКИ)

246

За местните жители нощта на 13-ти срещу 14 януари е най-чаканият момент в годината. Взрив от емоции разтърси пернишко в двата дни на традиционните зимни сурвакарски игри. Най-големият и зрелищен български обичай и празник „Сурова“ оживя в 57 населени места в областта.
Колоритни сурвакари в кожи и костюми от разноцветни парцали, препасали тежките пояси от звънци и сложили страховити маски, оставиха публиката със затаен дъх пред мистичното единство на ритъм, звук и багри.
Стотиците местни жители и гости се потопиха в магията на една многовековната традиция, съхранила древните си ритуали за гонене на злите духове и сили чрез маски и огън.
Хилядолетната традиция, включваща в себе си традиционни маскарадни игри, и свързаните с тях обреди, бяха пресъздадени в приказно снежно време и донесоха много, много настроение.
Приказката обаче не свършва, тя очаква своето още по-емоцион ално продължение на 25-ти, 26-ти и 27-ми януари, когато Перник за 28-ми път ще бъде маскарадната столица на България, Балканите и Европа.