Начало Политика Съветници търсят отчет на кмета по горещи теми

Съветници търсят отчет на кмета по горещи теми

49

Кметът на Перник да спази закона, да се яви лично на следващо заседание на местния законодателен орган и да информира съветниците за хода на ремонтните дейности в града. За това настоя общинският съветник от ПП ГЕРБ и заместник-председател на ОбС– Перник Милена Миланова. Градът прилича на лунен пейзаж, което е нормално вследствие на дейностите по подмяна на водопроводната мрежа, но съветниците нямат никаква информация за етапа на тяхната реализация. Миланова поиска кметът да запознае Общинския съвет с етапа на изпълнение на всеки обект, има ли санкции и неустойки за невъзстановената пътна настилка. Улиците на Перник са в плачевно състояние и гражданите трябва да знаят докога е нужно да търпят тези неудобства, допълни Миланова.

Договор за наем на общинска собственост не може да се сключи без изрична санкция на Общинския съвет. Това заяви общинският съветник от ПП ГЕРБ Александър Александров, който определи като крайно притеснителен абзац в отговора на кмета, касаещ разпореждането с търговски обектите на възлови места в града. В отговора му се казва, че Общината няма техническа възможност да проведе наведнъж тръжна процедура за всички обекти, а докато това стане факт, за всеки от тях се получава наемоподобен доход. Това е нарушение на Закона за общинската собственост и Закона за местното самоуправление и местната администрация, категоричен е Александров. На какво правно основание са допуснати ползватели на обектите и как те заплащат наемната цена, след като представителите на общината сами признават, че за същите няма проведена тръжна процедура и респективно сключен договор за наем, попита Александров.

Обекти в населени места, в които управляват кметове от ГЕРБ, не се изграждат, алармира вчера в хода на сесията председателят на групата Денислав Захариев. Става въпрос за обекти от поименния списък с капиталовите разходи на Община Перник за 2020 г, допълни Захариев и посочи за пример спортното игрище в село Кладница, улици в кв. „Калкас“, спортна площадка в „Бела вода“ и помпената станция в Драгичево. Тези населени места се управляват от кметове, избрани с листата на ГЕРБ, но в тях живеят избиратели на всички политически сили, и най -вече – граждани на Перник и данъкоплатци, заяви Захариев. Той поиска да получи отговор от кметския екип на какъв принцип, ако обектите са идентични, се решава кой да бъде реализиран.