Начало Политика Съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов

Съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов

142

Софийските магистрати са отхвърлили молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“. Това съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд. Причината за решението е, че в логото е използвано българското знаме.

„Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката“, гласят мотивите на съдебния състав, начело с председател Татяна Костадинова.

Според съда представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че цветовете на трикольора биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Относно името на партията съдът приема, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида, е написано още в решението.

То може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок.