Начало Перник Състоянието на пострадалите при инцидента покрай с. Микре

Състоянието на пострадалите при инцидента покрай с. Микре

52

„Във Военномедицинска академия са докарани трима пациенти, които са тежко ранени при вчерашната катастрофа край с. Микре. Става въпрос за две жени и един мъж, като една от пациентките е с реална опасност за живота. На този етап останалите двама са в стаболно състояние, но все пак с тежки травми и им предстоят операции”.

Това заяви пред журналисти полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на Военномедицинска академия, който заедно с доц. Евелина Одисеева дадоха повече подробности относно състоянието на пострадалите при катастрофата. И тримата пациенти са настанени в реанимацията на ВМА. „Двама от тях са в съзнание, а най-тежко пострадалата жена е на изкуствена белодробна вентилация.

При нея са на лице счупвания на таза, мозъчна контузия, контузионен бял дроб, откъдето може да произтекат усложнения. При пристигането, веднага след като е направена трахеостома е направена и емболизация на кървящите артерии в областта на максиларните синуси, където достъпът за някаква оперативна интервенция е почти нулев. Именно това е съвременното отношение към такъв вид травми и ние имаме възможност да го приложим”, поясни още проф. Мутафчийски.

По думите му, след като е направена емболизацията кървенето е спряло, а то е било доста съществено – още в Ловеч се е наложило преливането на 5 сака кръв и 2 плазма, тук кръвопреливането е продължено с още 4 сака кръв и 3 плазма. „Следващият пострадал е 74-годишен мъж с рана на скалпа. В момента е в стабилизирано състояние, контактен и съвсем адекватен. Има тежка фрактура на таза, за която ще предстои оперативно лечение.

Третата пострадала е жена на 56 години с лека мозъчна контузия, лека рана в областта на главата, но има серийни фрактури от трето до седмо ребро в лявата гръдна половина с частичен излив, както и счупване и на лопатката, което е белег, че е преживяла сериозна травма в областта на гърдите, защото това е кост, която много трудно се чупи. Имаме повишено внимание по отношение на развитие на усложнения на белия дроб. И при нея имаме счупване на лява тазобедрена става. Предстоят оперативни интервенции”, каза още той. В МБАЛ-Плевен към ВМА е настанен и още един пострадал, който е с леки травми.

При него по-скоро проблематичен е стресът и високото кръвно налягане, няма опасност за живота му. „Всъщност екипът ни от плевенската болница пристигна първи в болницата, поради по-краткото разстояние. Това е едно преимущество за ВМА, че имаме няколко болници в страната и можем да покрием всяка една точка на България за бързо време”, изтъкна още проф. Мутафчийски. Доц.

Евелина Одисеева поясни, че вчера по спешност за Ловеч са заминали 2 софийски екипа, които са помогнали на лекарите от местната болница, а в София са ги очаквали още 4 екипа: „Имаше още много колеги, които ми се обадиха с готовност да дойдат при необходимост”, поясни още доц. Одисеева.

Източник – Novini.bg