Начало Политика С велопоход в Перник отбелязват Международния олимпийски ден

С велопоход в Перник отбелязват Международния олимпийски ден

11

Отбелязваме Международния олимпийски ден. На 23 юни 1894 г в Сорбоната в Париж на Първия олимпийски конгрес се ражда идеята за организиране и провеждане на първите Съвременни Олимпийски игри в Атина и за създаването на Международен олимпийски комитет. Този ден се чества с решение на комитета от 1948 година.

В Перник ще го отбележат с велопоход и спортни демонстрации. В проявите ще се включат ученици от средните училища в града и възпитаници на местни спортни клубове.

Велосипедистите ще потеглят от кметство ”Изток” по велоалеята към центъра на града. Очаква се във велопохода да се включат 110 ученици от 10 училища.

Докато се придвижват по 7-километровото трасе, пред Двореца на културата ще има спортни демонстрации с участието на седем местни спортни клуба, съобщи Десислава Стойова, главен експерт в общината.

„Велопоходът традиционно се провежда по велоалеята от гледна точка на безопасността на децата, тъй като в това мероприятие откликват общо взето 10 от гимназиите в Перник, така че на практика на старта имаме 110 участници“.

Проявата има благотворителен характер. По предложение на спортистите ще бъдат поставени дарителски кутии за подпомагане на 17- годишната Цвета Страхилова, която се нуждае от спешна костно-мозъчна трансплантация.

Освен това спортният клуб по делта и парапланеризъм заедно със свои партньори ще предоставят 10 ваучера за полет с делтапланер на стойност 100 лв. всеки, като средствата от тях ще отидат директно в дарителската сметка на Цвети.