Начало Политика С грандиозна програма община Перник отбелязва 90-годишнина от обявяването на Перник за...

С грандиозна програма община Перник отбелязва 90-годишнина от обявяването на Перник за град

412

Перник се готви с грандиозна програма за 90-та годишнина от обявяването му за град на 26 юни. Ще бъдат раздадени безплатно 2000 парчета вкусна торта на празника, над 500 артисти ще се изявят на бляскава сцена.
Община Перник готви грандиозна програма за 90-та годишнина от обявяването на Перник за град. Това обяви днес на пресконференция кметът Вяра Церовска.
„Тази така важна годишнина беше предизвикателство за нас – поставихме си амбициозната задача да отбележим празника с чест и достойнство. Съдбата на един град се определя от историческото наследство и от стремежа на жителите му към развитие. Затова решихме и честванията да минат под надслов „Вдъхнови бъдещето!“. Изработихме и една обща концепция, обединена от мисълта за изминалите години и бъдещото поколение. В нея вложихме сърцето си, като обърнахме внимание и на най-малките детайли. „Вдъхнови бъдещето“ е не просто проект! Това са емоцията, креативността и нестихващото желание на множество артисти, обединени от идеята, че сърцето на Перник тупти за нов устрем, фантазия и вдъхновение!“ , сподели кмета.
Графичната визия за събитието е рисунка на деветгодишния Деян Русланов, а цялостното графично оформление е на неговата майка – художника Марина Стоянова-Карамфилова. Деян ще бъде в III клас в ОУ“ Св. Иван Рилски“ и освен, че е отличен ученик, намира време за рисуване и народни танци в школите в Обединения детски комплекс на Перник. Марина Стоянова е автор на графичните визии на МФМИ „Сурва“ за последните 7 години и е учител в школата по живопис към ЦПЛР-ОДК Перник.

Честванията ще продължат цяла седмица, през която перничани и гостите на града ще станат свидетели на богата културна палитра. Кулминацията на празненствата ще е на 26 юни. Община Перник е подготвила впечатляващ спектакъл-метафора на историята на Перник. На него за пръв път ще бъде представен новият марш, посветен на града – „Струма си тече“. Над 500 артисти ще се изявят на голяма и бляскава сцена, каквато пернишката публика не е виждала до момента. Чрез уникално светлинно и пиротехническо шоу, магията на танците и музикалните изпълнения, пречупени през един модерен и вдъхновяващ прочит ще проследим хилядолетната история на града ни.
През деня перничани ще се насладят на голям фолклорен концерт, няколко мобилни изложби и уникално ревю, представящо модата в Перник през последните 90 години. Ще бъдат раздадени и награди за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град.
В 17.00 часа на паметник на Кракра Пернишки ще бъдат поднесени цветя. По-късно в 17.30 ч. ще започне празнично дефиле, предвождано от представители на Националната гвардейска част. В него ще се включи и белоградчишкият епископ Поликарп, както и свещеници, водени от него. Точно в 17.45 ч. на площад „Кракра“ ще започне ритуала за издигане националния флаг на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник.
По-късно в 18:00 ч. със съдействието на популярния български режисьор Люси Иларионов ще започне и първата част от големия вечерен концерт, в която участие ще вземат Диона, Чоко, Весо, Ани Хоанг, Арти и Невена Пейкова. След това продължаваме с разтърсващото участие на група „СкандаУ“.
В 20:30 ч. започва и бляскавия спектакъл „Вдъхнови бъдещето“, в който участие ще вземат най-талантливите и изявени деца в Перник – бъдещето на града! В програмата ще се изявят и момичетата от 4magic, Невена Цонева, Краси Радков и Гъмзата, които ще поставят финал на запомнящата се вечер. Концертите ще бъдат излъчени на живо в социалните мрежи.
Както на всеки рожден ден,така и на този няма да липсва торта със свещички. Ще бъдат раздадени безплатно 2000 парчета вкусна торта за празника. 90 души ще могат да спечелят лимитирана серия тениски „Вдъхнови бъдещето“ с автографи от звездите в спектакъла.

Сподели
Предишна статияВяра Церовска: Започна реализацията на два големи инфраструктурни проекта
Следваща статияМина Милева от ОУ „Св. Иван Рилски“ е най-вдъхновяващият учител на 2019 г.