Начало Перник Общество Квартал „Тева“ с нов модерен облик

Квартал „Тева“ с нов модерен облик

400

Най-младият пернишки квартал „Тева“ придобива нов облик и става все по –привлекателен за млади семейства от града и столицата. Промяната идва с реализирането на проекта на ОП „Региони в растеж“ 2014 -2020 г. за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Той включва изграждане на пешеходни алеи, площадки за отдих, паркова мебел и озеленяване на междублоковите пространства, включително детски и спортни площадки в кв. „Тева“. Как вървят строителните дейности бяха проверени от кмета на Община Перник Вяра Церовска, зам-кметът Владислав Караилиев и главният инженер Богомил Алексов.
В рамките на проекта ще бъде въведено и енергоспестяващо осветление, осигуряване на необходим брой места за паркиране и създаване на достъпна градска среда както за хора в неравностойно положение, така и за родители с детски колички.
Жители на квартала не скриха емоциите си от случващата се промяна.
„Ние сме едни от първите жители на „Тева“. Този квартал беше забравен , нямаше къде да играят децата ни, чувствахме се като изолирани, все едно не живеехме в този град. Щастливи сме от това , което се случва“ , споделиха с усмивка жители на „Тева“ пред градоначалника.
Кметът Вяра Цервоска сподели, че нещата ще продължат да се променят в добро, независимо от обстоятелствата.
„В този мащабен проект е включено и изграждането на парк на предизвикателствата в местността „Войниковец“ . В него ще бъдат разположени зона за отдих и спорт като алтернативни занимания и забавления за деца и младежи. Планирано е изграждане на сцена за културни изяви, детски площадки с различно оборудване, комбинирано игрище, зона за катерене . Започна реконструкцията на моста над река Струма при ул. „Струма“, което е също част от проекта, коментира Вяра Церовска.