Начало Перник Общество Теменужка Петкова към Елена Йончева: Концесията в Дивотино е факт с решение...

Теменужка Петкова към Елена Йончева: Концесията в Дивотино е факт с решение на МС, когато БСП участваха в управлението

132

„Концесията в село Дивотино е станала факт с решение на Министерски съвет от ноември 2003 г., когато БСП участваха в правителството. Ако не ме лъже паметта колегите от БСП участваха в това правителство. Даже мисля, че имаха и вицепремиер. Те са наясно с предоставянето на тази концесия.“ Това разкри пред пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, по повод обвиненията на Елена Йончева, че именно правителството на Бойко Борисов е дало нивите на хората и те днес са унищожени.

Петкова обясни, че на 27 март в МЕ е постъпило писмо от Областната служба по земеделие в Перник, с което се информира за започнали проверки по сигнал на жители от Дивотино за нарушения,според тях, по отношение изпълнението на концесията. Още на следващия ден извиках в министерството колегите-концесионери, за да видим как точно стоят нещата. В резултат на срещата и информацията от Областната служба по земеделие издадох разпореждане за преустановяване на действията, свързани с напредъка на минните дейности по този участък, по отношение на който има неясноти със статута на земята. Те са преустановени до окончателното уточняване на този статут, увери енергийният министър.

Тя припомни, че самата концесия е факт с решение на МС от ноември 2003г., когато БСП участва в правителството. В рамките на решението са определени условията в т.ч. срокът /10 години/ с опция за продължаване с още 15 години, както и площите на концесията. В периода 2004-2007 г. дори имало подписани три анекса.

По думите ѝ в това число е определен срокът на концесията – 10 години и с опция за удължаване с още 15. „В рамките на това решение е съответно определено кога концесионният договор влиза в сила. Той влиза в сила, когато единствено и само в случай, че предприятието бъде приватизирано. Такава приватизация се е осъществила 2004 г. и договорът е влязъл в сила на 13 август 2004 г. със срок 13 август 2014 г.“, каза още Петкова.

Петкова допълва, че площите са определени от тогавашното решение на Министерски съвет. „Нещо повече от 2004 до 2007 г. има три анекса, които са подписали колегите от БСП. Това са фактите, а що се отнася до удължаването на срока за концесията, в Закона за подземните богатства няма определен срок, кога точно трябва да бъде депозирано такова искане на съответния концесионер“, допълни Петкова. Тя уточни, че в рамките на правителството на „Орешарски“ е постъпило искането за удължаване на срока на концесията.

„На 12 февруари 2014 г. е постъпило искане от концесионера за удължаване на срока на концесията с 15 години. След 12 февруари 2014 г. започва съгласувателна процедура в рамките на правителството на г-н Орешарски, всички министри изразяват положително становище. Единствено Министерство на финансите изразява опасения, че има неплатени задължения към февруари 2014г., които са над 4 млн. лв. Това са концесионни възнаграждения, които не са били събрани. След ноември 2014 г. министърът на енергетиката като правоприемник на голямото министерство трябва да довърши този тип процедури. Министерство на енергетиката незабавно започна разговори с концесионер, защото за нас е важно да не бъде ощетен фискът. През месец май 2015 г. беше подписано споразумение с концесионера, беше сключен договор за цесия, през юни успяхме да съберем тези вземания за бюджета, които включват и лихвите“, допълни министърът.

Според нея прекъсване на договора няма, защото няма воля на концедента, че той не е съгласен да бъде продължен срока на концесията.