Начало Перник „Топлофикация – Перник“ ще работи и с биогаз

„Топлофикация – Перник“ ще работи и с биогаз

32

„Топлофикация – Перник“ е подготвила  инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия, работеща с основно гориво биогаз, съобщиха от дружеството. За производство на биогаз ще се използват царевични стебла, слама и други естествени неопасни материали от селското и горското стопанство.

Предвиденият капацитет на инсталацията е 6 Мвт електрическа енергия и 3,15 Мвтч топлинна енергия. Съоръжението ще бъде разположено на площадката на „Топлофикация – Перник“, където е осигурена необходимата инфраструктура в т.ч. водозахранване, електроснабдяване и вътрешни пътища. Отделно е предвидено да бъде изграден и склад за суровината, включваща раздробени царевични стебла и друга биомаса с капацитет, който да обезпечи едногодишна експлоатация на инсталацията.

„Производството на биогаз не само дава възможност за добиване на  топлинна и електрическа енергия, а и подпомага опазването на околната среда, поради оползотворяването на различни органични материали в процеса на производство. Изгарянето на биогаз в топлофикационния процес спомага за редуциране на изпусканите вредни емисии във въздуха“,  каза изпълнителният директор Чавдар Стойнев.

По думите му реализацията на проекта е част от енергийната трансформация на „Топлофикация – Перник“. Използваната технология за получаване на топлинна и електрическа енергия от биогаз няма да емитира вредни вещества, уверява Стойнев. Според него свежата биомаса ще преминава през процеси на центрофигуране и подсушаване без вредно въздействие върху околната среда.

Сподели
Предишна статияВсеки втори не вярва кабинетът да изкара пълен мандат, но не иска избори сега
Следваща статияЛекарска изложба в Перник