Начало Перник Култура Училище и детска градина в Перник ще бъдат санирани с помощта на...

Училище и детска градина в Перник ще бъдат санирани с помощта на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

41

Ще се санират сградите на VI Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и детска градина №15 „Райна Княгиня“ в Перник, съобщиха от общината. Дейностите ще бъдат извършени по проект на стойност 2 303 103 лева, финансиран по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по който страни-донори са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Основната цел на проекта е трансформация в сгради с близко до нулево потребление и осигуряване на минимум 55% от енергията за отопление, охлаждане, вентилация, топла вода за битови нужди и осветление от слънчеви панели и термопомпи. Стремежът е насочен към постигане на клас на енергопотребление А+. Проектът ще се изпълнява в партньорство с организация от Норвегия – IDN Research, разполагаща с необходимия опит в областта на управлението на енергийната ефективност.

През изминалата седмица кметът на Перник Станислав Владимиров подписа и договор с МОСВ за пилотно инсталиране на система за производство на водородно-кислородна смес към отоплителната система на няколко общински сгради. Очакваният ефект е икономия на гориво с до 50% и намаляване на вредните емисии като проектът ще се изпълнява съвместно с Община Бобов дол.

Сподели
Предишна статияОбновяват покрива на Регионалния исторически музей в Перник
Следваща статияСтаро кметство в ковачевското село Лобош става сурвакарски клуб