Начало Перник Цветан Цветанов в Брезник: Принудителният робски труд няма място в цивилизования свят...

Цветан Цветанов в Брезник: Принудителният робски труд няма място в цивилизования свят (ВИДЕО)

185

Принудителният робски труд няма място в цивилизования свят. Законът за защита на нацията е ограничавал възможността на българските евреи да работят и да се реализират професионално и прокарва начини те да бъдат експлоатирани. Отнето им е всичко. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на паметна плоча в местността „Гледан“ край Брезник.

Цветан Цветанов откри паметна плоча в чест на българските евреи в Брезник

Publiée par Pernik 24 sur vendredi 11 mai 2018

 

Плочата е в чест на всички български евреи, полагали принудителен робски труд в пясъчната кариера в „Гледан“ в периода 1941 – 1944 година. Инициативата е на Организацията на евреите в България „Шалом“ и е част от Националната програма за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи от изпращане в лагерите на смъртта и почитане на паметта на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери. Полагането на робски труд в еврейските трудови дружини, които включват трудовите групи, е известно на световната общественост и се оценява като една от най-жестоките репресивни мерки по Закона за защита на нацията.
„За първи път в България се
открива плоча, която засвидетелства, че е имало трудови лагери, където са нарушавани човешките права“, посочи Цветанов. „Благодаря на организацията „Шалом“ за това, че непрекъснато засилваме връзките помежду си и показваме каква е силата на приятелството между българските евреи и всички наши сънародници“, каза още Цветанов
По думите му е много тревожен фактът, че по време на спорни прояви фенове използват символи, които ние категорично отричаме. „Затова като гражданско общество трябва категорично да се противопоставим на това“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.
Официални гости на събитието бяха още областният координатор на ПП ГЕРБ-Перник Вяра Церовска, зам. – министърът на външните работи Георг Георгиев и народният представител д-р Александър Александров.
„Днес сме се събрали да открием мемориален знак в памет на евреите, полагали робски труд в тази местност. Евреите тук са работили в нечовешки условия. Община Брезник е съпричастна към всички страдания, които е преживял еврейският народ“, заяви на свой ред кметът на Брезник Васил Узунов.
„Днес стоим на земята, която преди 75 години беше напоена с кръвта на всички тези евреи, позорно принудени да строят мостове, пътища и сгради далеч от своите близки“, бяха думите на председателя на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Александър Оскар. Той бе категоричен, че историята трябва да се разказва в нейната цялост без да се спестява нито едно обстоятелство.

Избори 2021
Decorr