Начало Политика Шефът на ВиК Борислав Иванов направи отчет за управлението си

Шефът на ВиК Борислав Иванов направи отчет за управлението си

132

През 2020 г. беше извършена реконструкция на водопроводната мрежа на град Перник, в следствие на което разходът на питейна вода се намали от 710 на 520 л/сек, отчита ръководството на ВиК. Общината беше изправена през безпрецедентна водна криза и режим на водоподаването. С намесата на правителството и лично на премиера Бойко Борисов, в спешни срокове, беше изградена аварийна връзка със София, с което режимът беше облекчен. Благодарение на успешното управление на дружеството и огромната инвестиция в мрежата на Перник, в язовира днес има количество, достатъчно да осигури вода за потребителите за повече от година, дори в този период да има нулев приток. Тези резултати отчита управителят на ВиК – Перник инж. Борислав Иванов. На 17 януари се навърши една година, откакто той пое управлението на дружеството. През 2020 г. ВиК – Перник извърши подмяна на части от водопроводната мрежа на няколко населени места, като общата дължина на подменените участъци е над 6 км. Осъществени са монтажи на три регулатора на налягане – два в кв. „Църква“ и един в с. Рударци, като благодарение на това авариите са намалели многократно. В момента се финализира реконструкцията на старата пречиствателна станция за питейни води на гр. Перник. През 2021 г. предстоят няколко големи проекта, които ще решат много проблеми с водоснабдяването в област Перник:

 • Ще стартират строително – ремонтните дейности по проект „Изграждане на ВиК
  инфраструктура на обособената територия обслужвана от ВиК – Перник ;
 • Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в град Брезник – втори етап;
 • Ремонт и реконструкция на довеждащ водопровод за селата – Жедна и Негованци;
 • Ремонт на водопроводната мрежа на гр. Трън и изграждане на каптаж в село Лева река;
 • Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в град Земен – първи етап;
 • Реконструкция на довеждащи водопровод от помпена станция “Опалово” до град Радомир;
 • Разработване на проект за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа на гр. Радомир
 • Обследване на част от водопроводната мрежа на гр. Перник с цел оптимизация на работата и намаляване на загубите на вода;
 • ВиК- Перник ще кандидатства по програма за оптимизиране на управлението и намаляване на загубите на вода за гр. Радомир, като целта на проекта е загубите на вода да се намалят с повече от 20%.
Сподели
Предишна статияКолко и в какъв размер санкции за нарушители на чистотата е наложил Общинският инспекторат
Следваща статияТопло време през февруари