Начало Политика Юрий Гагарин е почетен гражданин на Перник, два пъти е идвал в...

Юрий Гагарин е почетен гражданин на Перник, два пъти е идвал в града

23

Първият космонавт Юрий Гагарин е посещавал два пъти Перник. Той е обявен за почетен гражданин на миньорския град при втората му визита, посочи Венцислава Крумова – уредник „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей.
За първи път Гагарин дошъл в Перник през май 1961 г. На 14 юни 1966 г. като член на съветската делегация на VII асамблея на Световната федерация на демократичната младеж, първият космонавт отново гостувал в миньорския град. Делегацията официално била посрещната от ръководители и членове на ОК на БКП, ГК на БКП, ОК на ДКМС. Организиран бил общоградски митинг на сегашния площад „Св. Иван Рилски“. От балкона на Минна дирекция е говорил Юрий Гагарин. Председателят на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет Серги Аврамов прочел решение, с което го обявил за почетен гражданин на Перник и му връчил значката на Градски народен съвет.
Посещението продължило в големия салон на Двореца на културата, където била проведена среща на актива на ДКМС и членовете на съветската делегация. Срещата завършила с размяна на подаръци. Гагарин подарил на ОК на ДКМС „мраморен образ на Ленин“ от името на ЦК на ВЛКМС.

Избори 2021
Decorr