Начало Отдих Здраве Яйцата – здравословна храна по всяко време

Яйцата – здравословна храна по всяко време

48

Яйцата са сред най-предпочитаните храни за закуска, биват използвани в множество рецепти и присъстват на трапезата ни от хиляди години. В следващите редове ще ви представим няколко от здравословните ползи на яйцата и защо те трябва да присъстват в менюто ни задължително.

Яйцата са сред най-хранителните продукти на света. Целите яйца са изключително хранителни, съдържащи много голямо количество хранителни вещества и най-вече чист протеин в жълтъка.

Яйцата регулират нивото на холестеролаПроучванията показват, че яйцата действително подобряват холестеролния профил на човешкия организъм. Те повдигат HDL (добрия) холестерол и увеличават размера на LDL частиците, които от своя страна намаляват риска от сърдечни заболявания.

Яйцата съдържат важно вещество за мозъка. Холинът е основна хранителна съставка, която влияе положително върху мозъчната функция, но в световен мащаб 70% от хората имат недостиг на това вещество. Яйчните жълтъци са отличен източник на холин, нужен особено за подрастващите.

Яйцата предпазват очите. Съдържанието на лутеин и зеаксантин в яйцата предпазва очите ни от заболяванията Макулна дегенерация и Катаракта.

Яйцата помагат да отслабнем. Поради високото съдържание на протеин и хранителни вещества, яйцата са чудесен вариант да закусим сутрин. Изследване в САЩ доказва, че хората приемащи предимно яйца сутрин губят по-лесно излишните килограми.

Избори 2021
Decorr