Начало България Общество 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор ще има догодина, увери финансовият...

10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор ще има догодина, увери финансовият министър Владислав Горанов

104

„За септември има увеличение на приходите над разходите с около 150 млн. лева. Това увеличава общото повишение на приходите над разходите за деветмесечието до малко над 1,2 млд. лева”, заяви Горонов.
Финансовият министър уточни, че повечето разходи „са струпани в края на годината“. Въпреки това той очаква бюджетът да се изпълни нормално. „Горе-долу се движим в рамката, която приехме с актуализацията“, заяви Владислав Горанов, цитиран от Нова телевизия.
Той добави, че все още е рано да се обсъждат детайлите на бюджета за 2020 г. Предстои да се проведат разговори с отделните министерства. Предвижда се и двойно увеличаване на учителските заплати.

„Тоест това са двете сигурни неща, които ще видите в новия бюджет. Но наистина е твърде рано. Срокът на правителството е до края на този месец“, каза Горанов.

С 500 лева пък ще бъдат увеличени възнагражденията на преподавателите, които се включат в Национална програма „Мотивирани учители“ и пожелаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус.

Учителите ще получават и допълнителни средства за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца.

Предвиждат се и средства за възстановяване на транспортни разходи за пътуващите учители за същия период. Това реши днес Министерският съвет, предаде БГНЕС.

Програмата разширява възможностите за включване на специалисти в едногодишните обучения за придобиване на професионална квалификация „учител“ за всеки един от учебните предмети – математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ освен специалисти със степен „магистър“.

Сподели
Предишна статияСлужители на РЗОК-Перник посетиха Народното събрание
Следваща статияЧестит рожден ден на Денислав Захариев