Начало България 1000 българчета станаха православни християни при Масово Свето Кръщение

1000 българчета станаха православни християни при Масово Свето Кръщение

174

1000 български деца получиха Свето Кръщение и станаха православни християни. Инициативата е под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Българската православна църква, съобщава отделът „Връзки с обществеността“ при Светия синод на БПЦ.

Събитието е част от кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“. С благословението на Негово Светейшество семействата са освободени от задължителната такса за тайнството и Българската църква дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на новопокръстените православни християнчета.

Освен в столичния храм масови кръщения се извършиха в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Кръщението в столицата бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, а с него в молитвено съслужение бяха: архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска митрополия и предстоятел на храма, както и храмовото духовенство, подкрепени от столични свещеници от други храмове, протодякон Иван Петков и дякон Деан Коруноски.