Начало България 20 нови линейки закупи Министерството на здравеопазването

20 нови линейки закупи Министерството на здравеопазването

262

20 нови оборудвани линейки днес тръгват за центровете за спешна медицинска помощ в страната. Те са част от Големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, по който ще бъдат доставени 400 линейки, като до момента те са 260. Остава да бъдат предадени на центровете за спешна помощ още 140, от които 42 са високопроходими и поръчката за тях върви в момента“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той връчи ключовете на 20 нови оборудвани спешни автомобила на центровете за спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност 163 897 815,62 лв. и се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобили, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нова медицинска апаратура, както оборудване и обзавеждане.

„В голяма част от районите са сключени договори за строителството, за авторския надзор, за строителния надзор. Предстои започването на строежите. Надявахме се, че до края на тази година ще можем да започнем, но сега разбирам, че в една от фирмите голяма част от служителите са болни, но мисля, че до края на годината ще направим всичко възможно, за да започнем строителството по този голям проект“, допълни министър Ангелов.

Избори 2021
Decorr