Начало България Бизнес 30% от жилищата в България са необитаеми

30% от жилищата в България са необитаеми

56

Близо 1,2 милиона жилища в България са необитаеми. Това е приблизително 1/3 от броя на всички жилища у нас. В столицата „тъмните прозорци“ са близо 24%, но в селските райони процентът е далеч по-висок – до 43. В големите градове необитаеми са средно 1/4 от жилищата.

Това сочи доклад на Световната банка, подготвен за Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той трябва да послужи за изготвяне на нова жилищна стратегия на страната, която би трябвало да е готова до края на ноември. Данните от доклада идват на фона на растящите цени на недвижимите имоти, които в столицата и в някои от големите градове вече достигат нивата си отпреди кризата от 2008 – 2009 г.

Според националната статистика бумът в новото строителство продължава – за деветмесечието на тази година издадените разрешителни за строеж са се увеличили с 29%, жилищата в тях – с 44.5%, а разгънатата им застроена площ е повече с 47.2% в сравнение с деветте месеца на 2016 г. Най-много са новите строежи в столицата и в големите градове. Заради растящите цени и увеличеното предлагане експертите дори заговориха за „синдром на тъмните прозорци“ – растящ брой на нови жилища, които не могат да се продадат, пише в. „Сега“.

Източник – Actualno.com