Начало Перник Перник отбеляза тържествено националния празник Трети март (ВИДЕО)

Перник отбеляза тържествено националния празник Трети март (ВИДЕО)

83

С общоградско честване Перник отбеляза 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. Денят започна с празнично шествие  от пл. „Св. Иван Рилски“ до Двореца на културата, където продължи с тържествен ритуал по издигане на националния флаг.

Publié par Pernik 24 sur samedi 3 mars 2018

Празнично слово произнесе кметът на Община Перник Вяра Церовска.

„На 3-ти март, преди 140 години, започва историята на свободна България. Трети март е дата , неподвластна на времето . Навярно защото е символ на стремежа на цял един народ към свобода и на любовта към Родината. Изстрадан подвиг на хиляди знайни и незнайни българи . Нека помним делата им и нека  ги носим в сърцата си . Техният завет ни зарежда с чувство на дълг, на признание и гордост. В историята на всеки народ има събития, които променят за векове напред неговата съдба. За нас денят трети март е денят, в който се сбъднаха мечтите на всички българи и думите на Апостола „Какво му трябва на човек, освен да види Отечеството си свободно“. Върху историческия документ от Сан Стефански я мирен договор, подписан на 3 март 1878г стоял и невидимия кървав подпис на българската свобода, сложен от хиляди посечени ръце и хиляди юнашки сърца, паднали заради сърцето на България“,каза в словото си кметът на Община Перник Вяра Церовска.

Поздрав по случай националния празник отправи и областният управител Ирена Соколова, която подчерта, че Трети март, е въплъщение на не лек път, на възкресението на един народ, който близо петстотин години е без своя политическа и духовна свобода.

„Трети март е особено специална дата, защото е втъкана във всеки един от нас. Тя събира в себе си, както вековното ни страдание, така и силата на нашия дух и героизъм. Денят ни напомня, че сме успявали тогава, когато сме били не само свободни, но и обединени в името на национален идеал. Великите дейци на нашата национална революция, сред които Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Хаджи Димитър, Любен Каравелов и ред други бележити имена, не бяха ограничени и тесногръди еснафи, а широко скроени ренесансови люде, надарени с разум и нравствена чистота. Те отлично разбираха, че свободата на родината е немислима без свободата на другите народи и знаеха добре как ще завърши техният живот. Те не искаха нищо в замяна, никакви материални облаги не ги блазнеха. Затова и днес са особено живи, ценни и актуални прекрасните слова на Апостола: „Какво искам повече, като гледам Отечеството си, че ми е свободно! Такова нали ми е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра.“, заяви Соколова.

Събитието беше уважено от народните представители от област Перник, представители на политически партии и институции.

Честването продължи с концерт на Духовия оркестър, Камерен смесен хор „Иван Топалов“ и танцовия състав при ОК „Дворец на културата“-гр. Перник.