Начало Отдих Здраве 5 полезни хранителни вещества за зрението

5 полезни хранителни вещества за зрението

32

В тази статия ще ви представим 5 полезни хранителни вещества за зрението, които ще ви помогнат да се предпазите или намалите симптомите на най-честно срещаните очни болести. Най-честите заболявания на очите включват катаракта, макулна дегенерация, глаукома и диабетна ретинопатия. Вашият риск от развитие на тези заболявания зависи от вашата възраст, генетика, хронични заболявания и начин на живот. Опитайте се да комбинирате долу написаните хранителни вещества в различни рецепти.

Витамин С – Очите изискват големи количества антиоксиданти – много повече отколкото останалите човешки органи. Концентрацията на витамин С е по-висока във вътреочната течност на окото отколкото във всяка друга телесна течност. Редовният прием на витамин C може да ви предпази от катаракта.

Витамин Е –Витамин E е от групата на мастно-разтворимите антиоксиданти. Тъй като в ретината има силно концентрирани мастни киселини, приемът на витамин Е е важен за оптимално здраве на очите.

Омега-3 мастни киселини – Приемът на дълговерижните омега-3 мастни киселини EPA и DHA от риба или добавки може да намали риска от няколко очни заболявания, особено суха очно заболяване.

Витамин А – Дефицитът на витамин А може да доведе до нощна слепота и сухота в очите. Витамин А се извлича само от храни с животински произход.

Лутеин и Зеаксантин – Високият прием на лутеин и зеаксантин може да намали риска от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта.

Избори 2021
Decorr