Начало Перник Култура 99 години читалище „Съзнание-1922“

99 години читалище „Съзнание-1922“

33

С голяма сборна изложба на пернишки художници, озаглавена „Прегръдка“, читалище „Съзнание-1922“ отбелязва 99 години от съществуването си, съобщи читалищният секретар Ани Савова. Културната институция била създадена на доброволни начала от 22-ма жители на тогавашното село Мошино, сега квартал на Перник. За кратко е била преименувана в „Розова долина“, но от 1936 г. читалището върнало отново името си „Съзнание-1922“. Запазен е печатът от 1922 г., който се ползва и днес, каза Савова.
Сега читалището има 150 членове. Разполага със зала с 248 места, която е най-голямата в района, значителен библиотечен фонд, богата колекция от картини на художници. Читалището има две танцови формации – „По мошински“ и „Байрактаре“, също и кръжок „Сръчни ръце“, и дискусионно студио „Родолюбие“. Към институцията функционира галерия „Марин Гогев“. Тя е място за изложби, литературни вечери, концерти и други културни изяви.
Читалището работи по проект за интерпретиране на балканското фолклорно наследство по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия.

Сподели
Предишна статия„Топлофикация Перник“ приема ученици на платен стаж
Следваща статияРиал (Ковачевци) направи зрелищно реми с Янтра (Гарброво)