Начало Перник Култура In memoriam: Кой беше Хенри Ван дер Кроон

In memoriam: Кой беше Хенри Ван дер Кроон

659

На 17 септември 2018 година почина председателят на Федерацията на европейските карнавални градове- Хенри ван Дер Кроон. През последните 20 години, той беше неизменна част от фестивала „СУРВА“. През 2004 година Общинският съвет го обяви за почетен гражданин на града. По повод тържествата за 80-тата годишнина от повторното обявяване на Перник за град, председателят на ФЕКК удостои града ни със званието „Европейска фестивална столица“.                                                 Барон Карнавал, както с уважение го наричаха хората, остави дълбока диря в историята на Перник и Фестивала. В следващите редове ще разкажем част от историята на големия приятел на Перник.

Барон Хендрик Фердинанд Мария Хенк Ван дер Кроон се ражда на 3 април 1942 година в Амстердам, в холандско благородническо семейство. Детството си прекарва в родния Амстердам.  През 1955 заминава за САЩ, където завършва търговско училище. По-късно специализира в United States Surgical Corporation, където прави пазарни проучвания в областта на медицината.

След като се прибира в Холандия се включва актвно в културния живот на страната.

През 1975 година той става председател на амстердамската фондация „Дядо Коледа“, която се занимава с правенето на коледни програми за училища, фирмени празници и градски чествания.

От 1999 до 2014г. Баронът е старши експерт в неправителствената организация „PUM Netherlands senior experts“. Организацията се занимава с изготвянето на бизнес планове, изследвания и предлага решения за участието в Пазара.

През 1980 година в Люксембург създава Федерацията на европейските карнавални градове и става неин председател почти до смъртта си. С дейността си във ФЕКК, той развива международните отношения на страните членки и помага за запазването и развитието на културните традиции в европейските карнавали.

Хенри Ван дер Кроон посещава Перник за първи път преди 20 години. Във всяко негово интервю казва, че е перничанин и докато е жив винаги ще идва тук- както и става. Впечатлен е от красотата на маските и ликовете. За сурвакарите казва: „Фактът, е всеки сам прави маската си и костюма си го прави художник, при вас е артист до артиста!“

Негово превъзходителство Барон Хенри Ван дер Кроон ще остане завинаги в паметта на поколения перничани. Любовта му към града ни и Фестивала го подтикват да завещае на Перник целият си личен архив. Макар, че си отиде от този Свят, неговият дух ще продължи да живее вечно в сърцата на хората запалени от огъня на Сурва!

 

Съдържанието на pernik24.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на pernik24.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на pernik24.com, посочване на източника и добавяне на линк към pernik24.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в pernik24.com, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Избори 2021
Decorr